bezlepkové/ hlavní jídla/ vegetariánské

Zapečené zeleninové rolky

Dnes přináším recept inspirovaný středomořskou kuchyní a to v podobě zapečených zeleninových rolek.

Recept na zapečené zeleninové rolky

Vytisknout recept
Množství: pro 2 - 4 osoby

Ingredience

  • ● Rolky:
  • 1 cuketu a 1 lilek (nebo 2 cukety či 2 lilky)
  • 1 rajče
  • 1 žlutá paprika
  • 100 g sýra, ideálně riccota (ale můžeme použít i Čerstvý sýr, Balkánský sýr nebo jiný polotvrdý sýr)
  • ● Omáčka:
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g rajčatové passaty (nebo můžeme použít rozmixovaná rajčata z konzervy)
  • 1 lžíce pálivé papriky
  • 1 lžíce oregana
  • cukr
  • pepř, sůl
  • 60 g sýra gouda (můžete použít i mozzarellu)

Postup

1

Cuketu a lilek nakrájíme podélně, každý ideálně na 4 plátky (úplné okraje odkrojíme). Posolíme a necháme odležet.

2

Cibuli a česnek nakrájíme na drobno. Osmahneme na lžíci olivového olejeme, zalijeme rajčatovou passatou. Přidáme koření, můžeme přidat i cukr, pokud chceme stáhnout kyselost rajčat.

3

Rajče nakrájíme na 8 částí, papriku rovněž. Pokud použijeme nějaký polotvrdý sýr, taky jej nakrájíme.

4

Rozpálíme pánev (ideálně grilovací). Cuketu a lilek osušíme papírovými utěrkami, jemně potřeme olivovým olejem a rychle osmahneme na pánvi. (Tento krok můžeme vynechat, pokud jsou cuketa a lilek dostatečně tenké měkké.)

5

Předehřejeme si troubu na 200°C.

6

Každý plát cukety a lilku ještě trochu osolíme, vložíme na něj kousek rajčete, papriky a přidáme sýr. Zabalíme, aby nám vznikla rolka a vložíme do zapékací mísy. Když máme hotových všech 8 rolek, přelijeme je rajčatovou směsí a posypeme sýrem.

7

V troubě zapékáme asi hodinu.

8

Podáváme ideálně s rýží.

You Might Also Like

Žádný komentář

Zanechat komentář