Dnes přináším recept inspirovaný středomořskou kuchyní a to v podobě zapečených zeleninových rolek.
Recept na zapečené zeleninové rolky
Vytisknout receptIngredience
- ● Rolky:
- 1 cuketu a 1 lilek (nebo 2 cukety či 2 lilky)
- 1 rajče
- 1 žlutá paprika
- 100 g sýra, ideálně riccota (ale můžeme použít i Čerstvý sýr, Balkánský sýr nebo jiný polotvrdý sýr)
- ● Omáčka:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g rajčatové passaty (nebo můžeme použít rozmixovaná rajčata z konzervy)
- 1 lžíce pálivé papriky
- 1 lžíce oregana
- cukr
- pepř, sůl
- 60 g sýra gouda (můžete použít i mozzarellu)
Postup
Cuketu a lilek nakrájíme podélně, každý ideálně na 4 plátky (úplné okraje odkrojíme). Posolíme a necháme odležet.
Cibuli a česnek nakrájíme na drobno. Osmahneme na lžíci olivového olejeme, zalijeme rajčatovou passatou. Přidáme koření, můžeme přidat i cukr, pokud chceme stáhnout kyselost rajčat.
Rajče nakrájíme na 8 částí, papriku rovněž. Pokud použijeme nějaký polotvrdý sýr, taky jej nakrájíme.
Rozpálíme pánev (ideálně grilovací). Cuketu a lilek osušíme papírovými utěrkami, jemně potřeme olivovým olejem a rychle osmahneme na pánvi. (Tento krok můžeme vynechat, pokud jsou cuketa a lilek dostatečně tenké měkké.)
Předehřejeme si troubu na 200°C.
Každý plát cukety a lilku ještě trochu osolíme, vložíme na něj kousek rajčete, papriky a přidáme sýr. Zabalíme, aby nám vznikla rolka a vložíme do zapékací mísy. Když máme hotových všech 8 rolek, přelijeme je rajčatovou směsí a posypeme sýrem.
V troubě zapékáme asi hodinu.
Podáváme ideálně s rýží.
Žádný komentář