bezlepkové/ dezerty/ vegetariánské

Tiramisu do skleniček s bezlepkovými piškoty

Tiramisu je velice oblíbený italský dezert, který určitě znáte v několika různých variantách a obměnách. Já uvádím recept na tiramisu do skleniček ve verzi s bezlepkovými piškoty.

Moje bezlepkové piškoty jsou variací na klasické cukrářské piškoty v bezlepkové podobě. Na první pohled nevypadají jako ty, které znáte z obchodu, a důvody jsou dva: jednak jsem se jejich tvar pokoušela přizpůsobit průměru skleniček a zároveň mi připadalo zbytečné používat cukrářský sáček a snažit se o dokonalý tvar, protože výsledný efekt tiramisu vzhled piškotů nijak neovlivní. I přes ne zcela estetický tvar jsou velice chutné a věřím, že po ochutnání vůbec nepoznáte, že jsou bezlepkové.

Recept na tiramisu do skleniček s bezlepkovými piškoty

Vytisknout recept
Množství: 4 skleničky o objemu 250 ml

Ingredience

  • ● Bezlepkové piškoty:
  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 25 g cukru krupice
  • 90 g bezlepkové směsi
  • 5 g moučkového cukru
  • ● Tiramisu
  • 250 g mascarpone
  • 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 60 g moučkového cukru
  • vanilkové aroma nebo semínka z vanilkového lusku
  • 20 ml uvařené silné kávy
  • 20 ml amaretta nebo rumu
  • 1 lžíce kakaa
  • pár čtverečků hořké čokolády, nastrouhané
  • cukrářské piškoty (8 ks)

Postup

1

Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem.

2

Začneme šlehat bílek, postupně přidáme 25 g cukru krupice, dokud nám nevznikne tuhý bílý sníh. Žloutek trochu prošleháme vidličkou a vmícháme k bílku. Potom opatrně vmícháme bezlepkovou mouku, hmota musí zůstat nadýchaná.

3

Pomocí cukrářského sáčku nanášíme na plech, nebo můžeme použít jen lžičku. Piškoty tvoříme kulaté, podle šířky sklenice, asi o půl centimetru menší než potřebujeme (během pečení nabydou na objemu). Posypeme moučkovým cukrem, počkáme až se rozpustí a déme péct do trouby. Pečeme asi 10 - 15 minut.

4

Piškoty vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

5

Žloutky ušleháme s polovinou cukru. Přidáme k nim lžičku vanilkového aroma (nebo semínka z vanilky) a mascarpone, mícháme dokud není hmota hladká.

6

Bílky ušleháme s druhou polovinou cukru.

7

Obě hmoty pomalu spojíme, opatrně zamícháme.

8

Kávu a amaretto (nebo rum) smícháme.

9

Na dno sklenice položíme piškot, nalijeme na něj jednu až dvě lžičky kávové směsi. Nyní přijde řada na hmotu s mascarpone, tu pak posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou, položíme piškot, který opět polijeme kávovou směsí, na něj vložíme vrstvu s mascarpone a nakonec posypeme kakaem.

10

Stejně postupujeme u dalších tří skleniček.

11

Necháme odležet v lednici. Tiramisu nejlépe chutná další den.

 

You Might Also Like

Žádný komentář

Zanechat komentář