Tiramisu je velice oblíbený italský dezert, který určitě znáte v několika různých variantách a obměnách. Já uvádím recept na tiramisu do skleniček ve verzi s bezlepkovými piškoty.
Moje bezlepkové piškoty jsou variací na klasické cukrářské piškoty v bezlepkové podobě. Na první pohled nevypadají jako ty, které znáte z obchodu, a důvody jsou dva: jednak jsem se jejich tvar pokoušela přizpůsobit průměru skleniček a zároveň mi připadalo zbytečné používat cukrářský sáček a snažit se o dokonalý tvar, protože výsledný efekt tiramisu vzhled piškotů nijak neovlivní. I přes ne zcela estetický tvar jsou velice chutné a věřím, že po ochutnání vůbec nepoznáte, že jsou bezlepkové.
Recept na tiramisu do skleniček s bezlepkovými piškoty
Vytisknout receptIngredience
- ● Bezlepkové piškoty:
- 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
- 25 g cukru krupice
- 90 g bezlepkové směsi
- 5 g moučkového cukru
- ● Tiramisu
- 250 g mascarpone
- 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
- 60 g moučkového cukru
- vanilkové aroma nebo semínka z vanilkového lusku
- 20 ml uvařené silné kávy
- 20 ml amaretta nebo rumu
- 1 lžíce kakaa
- pár čtverečků hořké čokolády, nastrouhané
- cukrářské piškoty (8 ks)
Postup
Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
Začneme šlehat bílek, postupně přidáme 25 g cukru krupice, dokud nám nevznikne tuhý bílý sníh. Žloutek trochu prošleháme vidličkou a vmícháme k bílku. Potom opatrně vmícháme bezlepkovou mouku, hmota musí zůstat nadýchaná.
Pomocí cukrářského sáčku nanášíme na plech, nebo můžeme použít jen lžičku. Piškoty tvoříme kulaté, podle šířky sklenice, asi o půl centimetru menší než potřebujeme (během pečení nabydou na objemu). Posypeme moučkovým cukrem, počkáme až se rozpustí a déme péct do trouby. Pečeme asi 10 - 15 minut.
Piškoty vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Žloutky ušleháme s polovinou cukru. Přidáme k nim lžičku vanilkového aroma (nebo semínka z vanilky) a mascarpone, mícháme dokud není hmota hladká.
Bílky ušleháme s druhou polovinou cukru.
Obě hmoty pomalu spojíme, opatrně zamícháme.
Kávu a amaretto (nebo rum) smícháme.
Na dno sklenice položíme piškot, nalijeme na něj jednu až dvě lžičky kávové směsi. Nyní přijde řada na hmotu s mascarpone, tu pak posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou, položíme piškot, který opět polijeme kávovou směsí, na něj vložíme vrstvu s mascarpone a nakonec posypeme kakaem.
Stejně postupujeme u dalších tří skleniček.
Necháme odležet v lednici. Tiramisu nejlépe chutná další den.
Žádný komentář