Tagine [tažín] je severoafrický pokrm, zároveň se tak nazývá i speciální nádoba ve které se připravuje. Pokrm se v této nádobě pomalu dusí nad dřevěným uhlím. U nás si však variaci na tagine můžete připravit i v obyčejném hrnci.
Tento recept je na typický marocký vegetariánský tagine. Obsahuje několik mých velmi oblíbených ingrediencí a dohromady s použitým kořením je to opravdu báječné jídlo.
Recept na tagine s lilkem, žampiony a cizrnou
Vytisknout receptIngredience
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 1 lilek
- 100 g hnědých žampionů
- 1 konzerva cizrny
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky koriandru
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Postup
Cibuli si nakrájíme na drobno a osmahneme na lžící oleje. Po chvíli přidáme i na drobno nakrájený česnek a vsypeme koření - římský kmín, koriandr, kajenský pepř, kurkumu a skořici. Minutku restujeme a poté přidáme celý obsah konzervy s loupanými rajčaty a asi půl hrnku vody. Přivedeme k varu.
Lilek nakrájíme na kostičky, žampiony na poloviny, oboje přidáme do hrnce, pořádně promícháme, osolíme, opepříme, zakryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut. Cizrnu slijeme a přidáme do hrnce, dusíme ještě asi 5 minut.
Podáváme s rýží.
Žádný komentář