Polenta si mě doposud moc nezískala, ale musím říct, že po tomto pokrmu ji do jídelníčku zařadím častěji. Nejspíš právě ve formě různých slaných koláčů.
Tento slaný polentový koláč je s cuketou a pestem z medvědího česneku. Můžete však použít i jiné pesto, případně i jinou zeleninu a kombinovat podle vaší fantazie.
Recept na slaný polentový koláč
Vytisknout receptIngredience
- 140 g polenty
- špetka soli
- 1 vejce
- 4 lžíce pesta (např. z medvedího česneku)
- 1 menší cuketa
- čerstvé bylinky
Postup
V hrnci přivedeme k varu 500 ml mírně osolené vody. Přisypeme polentu a za stálého míchání vaříme dobu uvedenou na obalu polenty, obvykle to bývá 3 - 8 minut.
Polentu necháme odležet aby vychladla, alespoň půl hodiny. Po vychladnutí vmícháme jedno vejce.
Troubu si předehřejeme na 200°C.
Směs s polentou vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pomocí stěrky rozetřeme. Když bude potřeba, můžeme si při tvarování pomoci prsty a trochou oleje.
Na polentovou směs rozetřeme pesto.
Cuketu nakrájíme na tenká kolečka a klademe na koláč.
Dáme do trouby péct asi na 50 minut. Před konzumací můžeme posypat čerstvými bylinkami.
Žádný komentář