Po Slaném polentovém koláči, který byl s pestem a cuketou, jsem zkusila připravit jeho jinou verzi. Tentokrát se špenátem, sýrem a vejci. Tato verze je podle mě ještě chutnější než ta předešlá a rozhodně i sytější.
Recept na polentový koláč se špenátem
Vytisknout receptIngredience
- 140 g polenty
- špetka soli
- 3 vejce
- 200 - 400 g mraženého špenátu (mražený špenát listový nebo špenátový protlak)
- 2 hrsti slunečnicových semínek
- 2 stroužky česneku
- 60 g sýra gouda
- pepř
- sůl
Postup
Do hrnce nalijeme 500 ml vody, mírně osolíme a přivedeme k varu. Ještě než voda začne zcela vřít, přisypeme polentu a za stálého míchání vaříme dobu uvedenou na obalu polenty, obvykle to bývá 3 - 8 minut.
Polentu necháme odležet aby vychladla, alespoň půl hodiny. Poté do ní vmícháme jedno vejce.
Troubu předehřejeme na 200°C. Směs vložíme na plech vyložený pečícím papírem, pomocí stěrky nebo rukama rozetřeme, můžeme si pomoci trochou oleje.
Pokud na polentu chci dát větší vrstvu oblohy, jako například v tomto případě, nejdřív polentu peču samotnou. Polentovou směs tedy vložíme do trouby a pečeme dokud není povrch viditelně ztvrdlý, tedy alespoň 30 minut.
Mezi tím vložíme do rendlíku zmrazený špenát, zakryjeme poklicí a ohříváme na mírném plameni, dokud se špenát nerozmrazí. Potom poklici sundáme a za občasného míchání necháme vodu odpařit.
Pokud jsme použili listový špenát, rozmixujeme ho spolu s česnekem, slunečnicovými semínky a asi polovinou sýra (30g). Pokud máme špenátový protlak, mixovat jej nemusíme a smícháme s ostatními ingrediencemi až po jejich rozmixování. Špenátovou směs ještě osolíme a opepříme.
Směs naneseme na upečenou polentovou placku a posypeme zbylým sýrem.
Pečeme asi 30 minut. Po té na chvíli z trouby vyndáme, lžící vytvoříme na povrchu dva malé důlky, rozklepne do nich vejce a vrátíme do trouby ještě na 10 minut.
Tento polentový koláč můžeme podávat jak teplý tak i studený.
2 Komentářče
Rea
20.11.2017 at 17:53zdravím po dlouhé době,tak jsem si na něm pochutnala,dopadl skvěle
lenochod
22.11.2017 at 18:53To jsem ráda, já si taky vždycky pochutnám a sním toho až moc :)