bezlepkové/ polévky/ vegetariánské

Nejlepší dýňová polévka

Dýňová polévka je pro mě jedním z hlavních důvodů, proč se těšit na podzim :-) Je vynikající, zasytí, je lehce stravitelná a její příprava je snadná. Dýně hokaido, která je pro přípravu dýňové polévky nejvhodnější, propůjčí pokrmu lahodnou chuť a sytě oranžovou barvu.

Vyzkoušela jsem již víc varinat dýňové polévky, například s tymiánem nebo kari. Nejvíc mi ale chutná dýňová polévka ochucená zázvorem. A vypadá to, že u téhle varianty už zůstanu.

Recept na dýňovou polévku

Vytisknout recept
Množství: asi 3 porce

Ingredience

  • 1/2 středně velké dýně hokaido
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka chilli
  • sůl
  • ● K podávání:
  • smetana nebo kokosové mléko
  • lžička dýňového nebo olivového oleje
  • dýňová nebo jiná semínka (nemusí být)

Postup

1

Troubu si předehřejeme na 200°C. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a okrájíme kůrku, nakrájíme na kostičky. Spolu se dvěma stroužky česneku vložíme do zapékací mísy a zakápneme olivovým olejem. Můžeme přidat trochu vody. Zakryjeme vrchním dílem zapékací mísy nebo si pomůžeme alobalem. Pečeme zhruba 20 - 30 minut.

2

Když dýně změkne, přendáme ji do hrnce. Česnek vyjmeme. Zalijeme vodou (měla by sahat asi 1 cm nad dýni). Chvilku povaříme.

3

Poté obsah rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme koření: lžíci mletého zázvoru, špetku chilli, osolíme, nastrouháme kousek muškátového oříšku, vymačkáme zhruba lžíci citronu. Chvíli vaříme, ochutnáme a podle chuti můžeme přidat více koření.

4

Na talíři přidáme smetanu (nebo kokosové mléko), můžeme zakápnout olejem a posypat semínky

You Might Also Like

Žádný komentář

Zanechat komentář