bez laktózy/ bezlepkové/ hlavní jídla/ veganské/ vegetariánské

Mojardara – rýže s čočkou a křupavou cibulí

Mojardara je pokrm pocházející z arabské kuchyně, ale je znám i v mnoha jiných zemích. V arabské verzi se podává s křupavou smaženou cibulkou. Osobně si myslím, že bez ní by to nebylo ono. :)  Toto jídlo je na přípravu poměrně rychlé a na ingredience nenáročné. Je dobré jen tak samotné, ale pokud chcete, můžete jej podávat i jako přílohu třeba k masu.

Recept na Mojardaru - rýži s čočkou a křupavou cibulí

Vytisknout recept
Množství: pro 2 osoby

Ingredience

  • 70 g zelené čočky
  • 70 g rýže basmati
  • 2 cibule
  • 1 malá hrst rozinek
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky koriandru
  • sůl
  • olej na smažení

Postup

1

Čočku propláchneme a dáme ji vařit asi na 10 minut.

2

Mezi tím si nakrájíme cibuli na kolečka a na vyšší vrstvě oleje ji smažíme v hrnci nebo v hlubší pánvi. Když je cibulka křupavá vyndáme ji, položíme na kuchyňskou utěrku aby vsákla přebytečný tuk.

3

Když je čočka uvařená, vodu slijeme. Rýži propláchneme a necháme okapat. Většinu oleje na kterém jsme smažili cibulku slijeme, necháme jen tenkou vrstvu. Na oleji mírně osmahneme rýži, osolíme, nasypeme všechno koření, čočku i rozinky. Promícháme a zalijeme vodou. Vody by mělo být zhruba jednou tolik co směsi.

4

Vaříme asi 10 minut nebo dokud se všechna voda nevyvaří.

5

Podáváme s cibulkou.

You Might Also Like

Žádný komentář

Zanechat komentář