Mojardara je pokrm pocházející z arabské kuchyně, ale je znám i v mnoha jiných zemích. V arabské verzi se podává s křupavou smaženou cibulkou. Osobně si myslím, že bez ní by to nebylo ono. :) Toto jídlo je na přípravu poměrně rychlé a na ingredience nenáročné. Je dobré jen tak samotné, ale pokud chcete, můžete jej podávat i jako přílohu třeba k masu.
Recept na Mojardaru - rýži s čočkou a křupavou cibulí
Vytisknout receptIngredience
- 70 g zelené čočky
- 70 g rýže basmati
- 2 cibule
- 1 malá hrst rozinek
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky koriandru
- sůl
- olej na smažení
Postup
Čočku propláchneme a dáme ji vařit asi na 10 minut.
Mezi tím si nakrájíme cibuli na kolečka a na vyšší vrstvě oleje ji smažíme v hrnci nebo v hlubší pánvi. Když je cibulka křupavá vyndáme ji, položíme na kuchyňskou utěrku aby vsákla přebytečný tuk.
Když je čočka uvařená, vodu slijeme. Rýži propláchneme a necháme okapat. Většinu oleje na kterém jsme smažili cibulku slijeme, necháme jen tenkou vrstvu. Na oleji mírně osmahneme rýži, osolíme, nasypeme všechno koření, čočku i rozinky. Promícháme a zalijeme vodou. Vody by mělo být zhruba jednou tolik co směsi.
Vaříme asi 10 minut nebo dokud se všechna voda nevyvaří.
Podáváme s cibulkou.
Žádný komentář