bez laktózy/ bezlepkové/ pomazánky/ veganské/ vegetariánské

Lilková pomazánka Baba Ghanoush

Pomazánka z grilovaného či pečeného lilku má spoustu podob i názvů. Setkáte se s ní snad všude tam, kde lilek roste. V Egyptě do ní přidávají hladkolistou petrželku, v Řecku zase jogurt.  Tuto lilkovou pomazánku jsem si nesmírně oblíbila. Je velice chutná, lehká a zároveň zdravá. Doufám, že zachutná i vám!

Recept na lilkovou pomazánku Baba Ghanoush

Vytisknout recept
Množství: 1 - 2 osoby

Ingredience

  • 1 středně velký lilek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce sezamové pasty tahini
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka kajenského pepře nebo chilli
  • špetka soli
  • 1 lžíce olivového leje

Postup

1

Předehřejeme troubu na 200°C. Lilek na několika místech propícháme špejlí a poté ho pečeme ho v troubě asi 45 minut. Během pečení ho můžeme několikrát otočit. Že je hotový poznáme podle zvrásněného povrchu na všech stranách lilku.

2

Upečený lilek necháme chvíli vychladnout, poté ho oloupeme či vydlabeme a vložíme do mixovací nádoby spolu s ostatními ingrediencemi. Mixujeme, dokud není směs hladká.

Poznámka

Podáváme s pečivem, či jen se zeleninou.

You Might Also Like

Žádný komentář

Zanechat komentář