Pomazánka z grilovaného či pečeného lilku má spoustu podob i názvů. Setkáte se s ní snad všude tam, kde lilek roste. V Egyptě do ní přidávají hladkolistou petrželku, v Řecku zase jogurt. Tuto lilkovou pomazánku jsem si nesmírně oblíbila. Je velice chutná, lehká a zároveň zdravá. Doufám, že zachutná i vám!
Recept na lilkovou pomazánku Baba Ghanoush
Vytisknout receptIngredience
- 1 středně velký lilek
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce sezamové pasty tahini
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička římského kmínu
- špetka kajenského pepře nebo chilli
- špetka soli
- 1 lžíce olivového leje
Postup
Předehřejeme troubu na 200°C. Lilek na několika místech propícháme špejlí a poté ho pečeme ho v troubě asi 45 minut. Během pečení ho můžeme několikrát otočit. Že je hotový poznáme podle zvrásněného povrchu na všech stranách lilku.
Upečený lilek necháme chvíli vychladnout, poté ho oloupeme či vydlabeme a vložíme do mixovací nádoby spolu s ostatními ingrediencemi. Mixujeme, dokud není směs hladká.
Poznámka
Podáváme s pečivem, či jen se zeleninou.
Žádný komentář