Lilková Chermoula je původně severoafrický pokrm. Můžeme ji použít jako pomazánku, dip nebo třeba i součást jiných pokrmů. Lilková Chermoula je podobná italské Caponatě, ale použité koření dodává tomuto pokrmu jiný rozměr.
Recept na lilkovou Chermoulu
Vytisknout receptIngredience
- 1 lilek
- 1 malá cibule
- 1/2 červené papriky
- 1 konzerva krájených rajčat
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst rozinek
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce cukru (nebo podle kyselosti použitích rajčat)
- sůl
- olivový olej
Postup
Lilek nakrájíme na kostičky, cibuli na půlměsíčky, papriku na tenké proužky. Česnek rozdrtíme a utřeme se solí.
Na pánvi rozehřejeme olej a dáme osmahnout lilek, měl by nám mírně zhnědnout. Poté jej vyndáme a zatím odložíme.
Na pánvi znova rozehřejme olej a osmahneme cibulku. Když začne hnědnout, přisypeme koření a česnek, po chvíli přidáme nakrájenou papriku. Restujeme dokud nebude paprika měkká.
Vhodíme hrst rozinek a nalijeme konzervu rajčat. Osolíme, přidáme lžíci medu, cukr podle chuti a vaříme asi 5 minut. Přidáme lilek a ještě chvíli vaříme.
Lilkovou Chermoulu podáváme teplou s pečivem, dobrá však bude i po vychlazení.
Žádný komentář