bezlepkové/ hlavní jídla/ vegetariánské

Latkes

Bramborové placky se dají udělat na hodně způsobů a spousta národů má svoji vlastní verzi. Já tentokrát připravila známé židovské Latkes, které se obvykle podávají na Chanuku. Skvěle se k nim hodí zakysaná smetana, já ji dochucuji i česnekem. Placky jsou mírně nasládlé, takže pokud vynecháte sůl a pažitku, můžete je podávat i na sladko.

Recept na Latkes

Vytisknout recept
Množství: pro 2 osoby

Ingredience

  • ● Placky:
  • 600 g brambor (asi 6 ks)
  • 300 g pastynáku (asi 3 ks)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 vejce
  • pažitka
  • sůl
  • pepř
  • ● Na smažení:
  • slunečnicový olej
  • máslo
  • ● K podávání:
  • zakysaná smetana
  • česnek
  • sůl
  • pažitka

Postup

1

Brambory oloupeme a nastrouháme spíše na hrubo. Osolíme, necháme odležet a vymačkáme z nich co nejvíc vody. Pastynák rovněž nastrouháme, smícháme s bramborami, dvěma lžícemi kukuřičného škrobu, jedním vejcem a aspoň hrstí na drobno nakrájené pažitky. Ještě trochu osolíme, opepříme.

2

Smažíme na oleji s máslem. Osmažené placky pokládáme na papírové utěrky, aby vsákly tuk.

3

Zakysanou smetanu smícháme s rozdrceným česnekem, solí, pepřem a trochou pažitky.

4

Placky podáváme ještě teplé. Spolu se studenou smetanou tvoří výbornou kombinaci.

You Might Also Like

Žádný komentář

Zanechat komentář