Bramborové placky se dají udělat na hodně způsobů a spousta národů má svoji vlastní verzi. Já tentokrát připravila známé židovské Latkes, které se obvykle podávají na Chanuku. Skvěle se k nim hodí zakysaná smetana, já ji dochucuji i česnekem. Placky jsou mírně nasládlé, takže pokud vynecháte sůl a pažitku, můžete je podávat i na sladko.
Recept na Latkes
Vytisknout receptIngredience
- ● Placky:
- 600 g brambor (asi 6 ks)
- 300 g pastynáku (asi 3 ks)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 vejce
- pažitka
- sůl
- pepř
- ● Na smažení:
- slunečnicový olej
- máslo
- ● K podávání:
- zakysaná smetana
- česnek
- sůl
- pažitka
Postup
Brambory oloupeme a nastrouháme spíše na hrubo. Osolíme, necháme odležet a vymačkáme z nich co nejvíc vody. Pastynák rovněž nastrouháme, smícháme s bramborami, dvěma lžícemi kukuřičného škrobu, jedním vejcem a aspoň hrstí na drobno nakrájené pažitky. Ještě trochu osolíme, opepříme.
Smažíme na oleji s máslem. Osmažené placky pokládáme na papírové utěrky, aby vsákly tuk.
Zakysanou smetanu smícháme s rozdrceným česnekem, solí, pepřem a trochou pažitky.
Placky podáváme ještě teplé. Spolu se studenou smetanou tvoří výbornou kombinaci.
Žádný komentář