Různé variace kari jsem si velmi oblíbila. Vlastně jsem jej začala mít ráda asi tehdy, když jsem při přípravě přestala používat kupovanou směs kari koření a začala používat koření jednotlivé. Mimo výbornou chuť nás kari i zahřeje v těchto studených podzimních dnech.
Recept na kari s rýží a vejcem
Vytisknout receptIngredience
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 3 hřebíčky - rozdrcené
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky mletého cardamomu
- 1/2 lžičky skořice
- špetka chilli
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1/2 konzervy krájených rajčat
- 200 ml kokosového mléka
- 30 g másla nebo rostlinný olej
- sůl
- cukr
- 1 hrst mandlí - nejlépe mandlových plátků
- 2 vejce
- 140 g rýže basmati
Postup
Připravíme si směs koření: smícháme dohromady římský kmín, kurkumu, hřebíček, muškátový oříšek, pepř, cardamom, skořici a chilli. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek a zázvor nastrouháme.
Mandle osmahneme na sucho a odložíme stranou.
Do malého kastrůlku si dáme vařit dvě vejce. Vaříme je asi 4 minuty, nebo podle toho, jak je máte rádi. Uvařená vejce vložíme do mísy se studenou vodou.
Můžeme si dát vařit rýži.
V hrnci nebo ve vyšší pánvi rozpustíme máslo a osmahneme cibuli. Když cibule zezlátne, přidáme česnek, zázvor a směs koření. Pořádně promícháme a vlijeme rajčata z konzervy. Osolíme podle potřeby a můžeme přidat trochu cukru pro zmírnění kyselosti.
Vaříme na mírném plameni asi deset minut. Potom přidáme kokosové mléko, promícháme a ještě pár minut povaříme.
Na talíři posypeme mandlemi a přidáme na půl rozkrojená vejce. Podáváme s rýží.
1 komentář
Ve vlnách
6.10.2017 at 22:19Já si nemůžu pomoct, ale kari s kokosovým mlíkem mi strašně nechutná, ten kokos je tam moc silně aromatický :) Ale vypadá to zajímavě, snad jen nahradit smetanou.