Recept na oblíbený cizrnový falafel jsem na blogu už publikovala. Tentokrát přidávám recept na falafel houbový, který je rovněž velmi dobrý a hned jsem si jej oblíbila. Tyto houbové placičky skvěle doplní dip ze zakysané smetany s medem. Co si k houbovému falafelu připravíte dál je už na vás, já jsem k němu tentokrát uvařila quinou a přidala trochu zeleniny.
Kvůli dostupnosti jsem použila žampiony a pro výraznější aroma přidala sušené houby. Můžete však použít třeba i směs lesních hub.
Recept na houbový falafel
Vytisknout receptIngredience
- ● Houbové placičky:
- 250 g žampionů
- 1 hrst sušených hub
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 50 g cream cheese
- 50 g sýru paremezánového typu (gran moravia)
- pepř
- sůl
- muškátový oříšek¨
- asi 2 lžíce rýžové mouky
- ● Na obalení:
- rýžová mouka
- vejce
- kukuřičná strouhanka
- ● Olej na smažení
- ● Dip:
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžíce medu
- špetka chilli
- pepř
- sůl
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno, žampiony na plátky, sušené houby dáme na chvíli namočit.
Cibuli i žampiony osmahneme a po vychladnutí vložíme do mixovací nádoby, přidáme sušené houby ze kterých předtím vymačkáme vodu, stroužek česneku, cream cheese, parmezán, opepříme, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Rozmixujeme, výsledná hmota nemusí být zcela hladká. Přidáme takové množství rýžové mouky, aby se daly tvarovat placičky.
Do jednotlivých mističek si připravíme trojobal - do jedné mísy nasypeme rýžovou mouku, do druhé rozklepneme a vidličkou rozšleháme vejce, do třetí nasypeme kukuřičnou strouhanku.
Vytvarujeme placičky a postupně obalíme v mouce, vajíčku a strouhance.
Smažíme na vyšší vrstvě oleje, odkládáme na kuchyňskou utěrku aby vsákla přebytečný tuk.
Vyrobíme si dip - zakysanou smetanu smícháme se lžící medu, špetkou chilli a podle chuti přidáme pepř a sůl.
Poznámka
Houbový falafel podáváme s dipem a zvolenou přílohou. Pokud si chceme dát jen houbový falafel s dipem, uvedené množství ingrediencí bude akorát pro jednu osobu.
Žádný komentář