Falafel je oblíbený bezmasý pokrm bohatý na vitamíny a proteiny, který má kořeny v Egyptě. V současné době je známý ve všech kontinentech a zejména během posledních několika let je právě falafel oblíbený street food také v České republice.
Pravý falafel má podobu smažených kuliček. Ten, který vám představuji já, má formu placiček, jež nabízí hned dvě výhody: nepotřebujete tolik mouky jako pro tvarování kuliček a navíc je smažení placiček praktičtější. Přípravu falafelu smažením doporučuji i těm, kteří tento způsob přípravy jídel neupřednostňují a uvažují spíše o přípravě v troubě. Pečením získáte sice pokrm bez tuku, ale také bez chuti. Nemějte obavy a smažte. Toto jídlo si zamilujete!
Recept na falafel
Vytisknout receptIngredience
- 1 konzerva cizrny
- 1 cibule
- 1 stroužek česnek
- 1 vejce
- 3 lžíce sezamových semínek
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 špetka chilli
- hrst petrželky
- pepř
- sůl
- několik lžic hladké mouky (jakékoliv, nejlépe cizrnové)
- olej na smažení
Postup
Cizrnu slijeme.
Do mixovací nádoby dáme nahruho nakrájenou cibuli, česnek, vejce, sezamová semínka, římský kmín, koriandr, chilli, petrželku, pepř a důkladně rozmixujeme.
Přidáme cizrnu a znovu mixujeme.
Můžeme přendat do větší mísy. Osolíme podle chuti (některá cizrna z konzervy je slaná méně, jiná více). Přidáme takové množství mouky, aby bylo možné tvarovat placičky.
Těsto můžeme nechat zhruba hodinu odpočívat v ledničce.
Z těsta vytvarujeme placičky a smažíme v rozehřátém oleji. Smažené falafely pokládáme na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného oleje.
Poznámka
Můžeme podávat např. s chlebem pita a zeleninou. Výborný k falafelu je taky humus (můžeme z poloviny konzervy vytvořit falafely, z druhé pak hummus a máme tak výbornou večeři akorát pro dva), nebo bílý jogurt se zakysanou smetanou a česnekem.
Žádný komentář