Protože jsem si polentu v poslední době hodně oblíbila, musela jsem ji zkusit připravit i na sladko. Ze svého prvního pokusu jsem velmi nadšená, musím říct že po všech předchozích pokusech o bezlepkové buchty či mufiny tenhle recept u mě prozatím jednoznačně vede.
Použila jsem dortovou formu o průměru 18 cm.
Recept na dýňovo-polentový koláč
Vytisknout receptIngredience
- 150 g polenty
- 1/2 máslové dýně
- 60 g másla
- 80 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 lžíce prášku do pečiva
- kůra z jednoho bio citronu
- šťáva z poloviny citronu
- 1 lžíce skořice
- 1 hruška
- 1 hrst vlašských ořechů
Postup
Troubu si předehřejeme na 200°C. Dýni omyje, rozkrojíme, zbavíme se semínek, a vložíme do zapékací mísy. Přikryjeme vrchním dílem nebo alobalem a pečeme než bude dýně měkká, bude to trvat asi hodinu.
Dýni necháme chvíli vychladnout, poté ji oloupeme nebo pomocí lžíce vydlabeme a následně rozmixujeme na pyré.
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnout (aby nebylo příliš horké). Smícháme s dýňovým pyré, vejci a citronovou šťávou. Polentu smícháme s cukrem, práškem do pečiva, kůrou z citronu a skořicí. Obě směsi smícháme dohromady a vlijeme do formy. Hrušku nakrájíme a klademe na povrch.
Pečeme jednu hodinu. Asi 10 minut před koncem pečení můžeme posypat vlašskými ořechy.
Poznámka
Pokud si budete chtít recept trochu zjednodušit a nebude se vám chtít péct dýně, myslím že můžete v klidu použít dva rozmixované banány. Pokud budete sladit něčím jiným než cukrem, například datlovým sirupem, přidejte pár lžic polenty navíc, aby nebyla směs příliš řídká. Místo hrušky můžete použít i jiné ovoce, myslím že švestky by byly výborné.
Žádný komentář