bezlepkové/ dezerty/ vegetariánské

Dýňovo-polentový koláč

Protože jsem si polentu v poslední době hodně oblíbila, musela jsem ji zkusit připravit i na sladko. Ze svého prvního pokusu jsem velmi nadšená, musím říct že po všech předchozích pokusech o bezlepkové buchty či mufiny tenhle recept u mě prozatím jednoznačně vede.

Použila jsem dortovou formu o průměru 18 cm.

Recept na dýňovo-polentový koláč

Vytisknout recept

Ingredience

  • 150 g polenty
  • 1/2 máslové dýně
  • 60 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • kůra z jednoho bio citronu
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 lžíce skořice
  • 1 hruška
  • 1 hrst vlašských ořechů

Postup

1

Troubu si předehřejeme na 200°C. Dýni omyje, rozkrojíme, zbavíme se semínek, a vložíme do zapékací mísy. Přikryjeme vrchním dílem nebo alobalem a pečeme než bude dýně měkká, bude to trvat asi hodinu.

2

Dýni necháme chvíli vychladnout, poté ji oloupeme nebo pomocí lžíce vydlabeme a následně rozmixujeme na pyré.

3

Troubu si předehřejeme na 180°C.

4

Máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnout (aby nebylo příliš horké). Smícháme s dýňovým pyré, vejci a citronovou šťávou. Polentu smícháme s cukrem, práškem do pečiva, kůrou z citronu a skořicí. Obě směsi smícháme dohromady a vlijeme do formy. Hrušku nakrájíme a klademe na povrch.

5

Pečeme jednu hodinu. Asi 10 minut před koncem pečení můžeme posypat vlašskými ořechy.

Poznámka

Pokud si budete chtít recept trochu zjednodušit a nebude se vám chtít péct dýně, myslím že můžete v klidu použít dva rozmixované banány. Pokud budete sladit něčím jiným než cukrem, například datlovým sirupem, přidejte pár lžic polenty navíc, aby nebyla směs příliš řídká. Místo hrušky můžete použít i jiné ovoce, myslím že švestky by byly výborné.

You Might Also Like

Žádný komentář

Zanechat komentář