To nejchutnější těsto na pizzu bez lepku asi nikdy nevytvoříte. V poslední době je moderní používat místo mouky květák či quinou. Tyto varianty budou rozhodně zdravější, ale dobrá pizza by měla být hlavně o chutném těstě, které je dobré samo o sobě, a k němuž stačí jen přidat pár chutných ingrediencí.
Moje varianta bezlepkové pizzy určitě není tak lahodná jako pizza z krásně vykynutého těsta z pšeničné mouky, nicméně její chuť je zajímavá i přesto, že je bez lepku :-)
Recept na bezlepkovou pizzu
Vytisknout receptIngredience
- ● Těsto:
- mouka - bezlepková směs (používám směs unimix) 120 g
- asi 110 ml vody
- 1 lžička sušeného droždí
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 lžíce oleje
- ● Rajčatový základ:
- 200 g passaty
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- lžíce oleje
- sůl
- pepř
- 1 lžíce pálivé papriky
- 1 lžíce sušené bazalky
- 1 lžička oregana
- 1 lžíce cukru
- ● Obloha:
- 1/2 mozzarelly
- 2 žampiony
- pár lístků bazalky
Postup
Do cca 110ti ml vlažné vody nasypeme lžičku sušeného droždí a lžičku moučkového cukru. Zamícháme a necháme asi 15 minut odležet.
Mouku smícháme se špetkou soli, nalijeme do ní směs s droždím a lžíci oleje. Zpracujeme v těsto. Podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku. Poté necháme asi jednu hodinu odležet na teplém místě.
Mezitím si vytvoříme rajčatovou směs. Na lžíci oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku vcelku. Ty později vyndáme. Vlijeme passatu, přidáme asi lžíci pálivé papriky, lžíci sušené bazalky a lžičku oregana, osolíme, opepříme. Pokud se nám směs zdá příliš kyselá, přidáme cukr a ještě chvíli povaříme.
Žampiony i mozzarellu nakrájíme na plátky.
Těsto položíme na plech vyložený pečícím papírem a vyválíme do placky, můžeme použít váleček nebo tvarovat rukama, můžeme vytvarovat i mírně vyvýšené okraje. Takto těsto necháme ještě alespoň 20 minut odležet.
Předehřejeme si troubu na 250°C. Vytvarované těsto potřeme rajčatovou směsí. Pak na ni pokládáme mozzarellu a následně žampiony. Vložíme do trouby, pečeme 10 - 15 minut. Pokud vám trouba nepeče rovnoměrně, nezapomeňte asi po 5ti minutách plech obrátit.
Před podáváním ozdobíme bazalkou.
3 Komentářče
Gustavo Woltmann
20.1.2017 at 17:04nevypadá vůbec špatně! asi ji o víkendu vyzkouším :)
Rea
13.3.2017 at 14:21Děkuji Vám za skvělé recepty hlavně bezlepkové,konečně jsem sehnala mouku unimix a pizza byla opravdu skvělá,dnes se mi podařila dokřupava a opravdu jsem si pochutnala.zdraví Rea
Dita
27.1.2019 at 14:00Děkuji, konečně první bezlepkové těsto na pizzu, které se nelepí a dá se vyválet do tenka,
stačilo pak 10 min, byla výborná, použila jsem Nominal, nebyl problém.
Perfektní recept!