bezlepkové/ hlavní jídla/ pro jednoho/ vegetariánské

Bezlepková pizza

To nejchutnější těsto na pizzu bez lepku asi nikdy nevytvoříte. V poslední době je moderní používat místo mouky květák či quinou. Tyto varianty budou rozhodně zdravější, ale dobrá pizza by měla být hlavně o chutném těstě, které je dobré samo o sobě, a k němuž stačí jen přidat pár chutných ingrediencí.

Moje varianta bezlepkové pizzy určitě není tak lahodná jako pizza z krásně vykynutého těsta z pšeničné mouky, nicméně její chuť je zajímavá i přesto, že je bez lepku :-)

Recept na bezlepkovou pizzu

Vytisknout recept
Množství: pro 1 osobu

Ingredience

  • ● Těsto:
  • mouka - bezlepková směs (používám směs unimix) 120 g
  • asi 110 ml vody
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • ● Rajčatový základ:
  • 200 g passaty
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce pálivé papriky
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžíce cukru
  • ● Obloha:
  • 1/2 mozzarelly
  • 2 žampiony
  • pár lístků bazalky

Postup

1

Do cca 110ti ml vlažné vody nasypeme lžičku sušeného droždí a lžičku moučkového cukru. Zamícháme a necháme asi 15 minut odležet.

2

Mouku smícháme se špetkou soli, nalijeme do ní směs s droždím a lžíci oleje. Zpracujeme v těsto. Podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku. Poté necháme asi jednu hodinu odležet na teplém místě.

3

Mezitím si vytvoříme rajčatovou směs. Na lžíci oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku vcelku. Ty později vyndáme. Vlijeme passatu, přidáme asi lžíci pálivé papriky, lžíci sušené bazalky a lžičku oregana, osolíme, opepříme. Pokud se nám směs zdá příliš kyselá, přidáme cukr a ještě chvíli povaříme.

4

Žampiony i mozzarellu nakrájíme na plátky.

5

Těsto položíme na plech vyložený pečícím papírem a vyválíme do placky, můžeme použít váleček nebo tvarovat rukama, můžeme vytvarovat i mírně vyvýšené okraje. Takto těsto necháme ještě alespoň 20 minut odležet.

6

Předehřejeme si troubu na 250°C. Vytvarované těsto potřeme rajčatovou směsí. Pak na ni pokládáme mozzarellu a následně žampiony. Vložíme do trouby, pečeme 10 - 15 minut. Pokud vám trouba nepeče rovnoměrně, nezapomeňte asi po 5ti minutách plech obrátit.

7

Před podáváním ozdobíme bazalkou.

You Might Also Like

3 Komentářče

  • Odpovědět
    Gustavo Woltmann
    20.1.2017 at 17:04

    nevypadá vůbec špatně! asi ji o víkendu vyzkouším :)

  • Odpovědět
    Rea
    13.3.2017 at 14:21

    Děkuji Vám za skvělé recepty hlavně bezlepkové,konečně jsem sehnala mouku unimix a pizza byla opravdu skvělá,dnes se mi podařila dokřupava a opravdu jsem si pochutnala.zdraví Rea

  • Odpovědět
    Dita
    27.1.2019 at 14:00

    Děkuji, konečně první bezlepkové těsto na pizzu, které se nelepí a dá se vyválet do tenka,
    stačilo pak 10 min, byla výborná, použila jsem Nominal, nebyl problém.
    Perfektní recept!

  • Zanechat komentář